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FUNDS OBTAINED FROM STATE AND MUNICIPAL HOUSING AUTHORITIES 
UNDER “LOAN-TO-LENDER” PROGRAMS

Indefinite Suspension of Regulations D and Q Requirements

T o  A l l  M e m b e r  B a n k s  in  th e  
S e c o n d  F e d e r a l  R e s e r v e  D i s t r ic t :

In our Circular No. 7727, dated October 9, 1975, you were advised that the Board of Gov­
ernors of the Federal Reserve System, pending further review, had suspended its earlier action 
subjecting funds obtained by member banks through so-called “Loan-to-Lender” programs to 
reserve requirements and interest rate limitations. After an extensive review of such programs, the 
Board of Governors has decided to continue, for an indefinite period, that suspension.

Printed below is the text of the Board’s Order in this matter. Questions may be directed to 
our Bank Regulations Department. Additional copies of this circular will be furnished upon request.

P a u l  A. V o lcker ,
President.

(Regs. D and Q)
RESERVES OF MEMBER BANKS 

INTEREST ON DEPOSITS
[Docket No. 0085]

“Loan-to-Lender” Programs—Notice of Continuation of 
Waiver of Reserve Requirements and Interest Rate Limitations

The Board of Governors has reconsidered the ques­
tion of the deposit status under its Regulations D and Q 
of funds obtained by member banks on their notes issued 
to State or municipal housing authorities under “Loan- 
to-Lender” type programs. The Board has determined 
to continue the waiver of reserve requirements and in­
terest rate limitations announced in September 1975 
with respect to funds obtained by member banks under 
these programs. This action is based upon the Board’s 
authority to determine what types of obligations shall 
be deemed a deposit under section 19(a) of the Federal 
Reserve Act, 12 U.S.C. 461, and its regulatory authority 
under § 204.1(f) of Regulation D and § 217.1(f) of 
Regulation Q. The following notice has been issued to 
all Federal Reserve Banks:

Loan-to-Lender Programs
The Board has reviewed the question of whether 

funds obtained by member banks on their notes issued 
to State and municipal housing authorities under “Loan- 
to-Lender” agreements should be regarded as “deposits” 
under the Board’s Regulation D (§ 204.1(f)) and Reg­
ulation Q (§ 217.1(f)).

“Loan-to-Lender” programs usually involve the issu­
ance by a State or municipal housing authority of tax- 
exempt bonds and the subsequent lending of the bond

revenue funds to financial institutions under the require­
ment that these funds be used to make specified types 
of real estate loans (generally mortgage loans to low or 
moderate income home buyers). The funds advanced to 
financial institutions pursuant to a “Loan-to-Lender” 
program are evidenced by a loan agreement and a prom­
issory note issued by the financial institution to the 
housing authority. These programs enable State and 
municipal authorities to channel funds obtained into 
housing programs through financial institutions possess­
ing specialized expertise in real estate lending and con­
struction financing. At the present time such programs 
are in operation in 11 States. Thirteen other State legis­
latures have approved legislation authorizing such pro­
grams. On the basis of available information, “Loan-to- 
Lender” programs currently represent approximately 
$800 million in funds lent for these purposes.

By letter of August 6, 1975, the Board requested that 
the Federal Reserve Banks inform member banks in 
their districts that funds obtained by member banks on 
their notes issued to State or municipal housing author­
ities under “Loan-to-Lender” programs are funds to be 
used in the banking business and, therefore, should be 
treated as deposits subject to Regulation D reserve re­
quirements and Regulation Q interest rate limitations.

On Sepember 29, 1975, the Board announced that, in
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response to requests for such action, it would review 
the deposit status of funds received by member banks 
on their notes issued to State and municipal housing 
authorities under “Loan-to-Lender” type programs. In 
conjunction with that review, the Board suspended the 
effectiveness of its determination of August 6, 1975, and 
waived the maintenance of required reserves on “Loan- 
to-Lender” obligations.

The Board has conducted an extensive review of all 
known “Loan-to-Lender” type programs. Based upon 
this review, the Board has determined to continue, for an 
indefinite period, the suspension of its August 6, 1975, 
determination regarding the deposit status of “Loan-to- 
Lender” funds. (This suspension was first announced 
on September 29, 1975.) This action is based upon the 
Board’s belief that a determination on the deposit status 
of funds obtained by member banks under “Loan-to- 
Lender” programs should be deferred pending the com­
pletion of broader based studies of possible statutory 
and regulatory reforms pertaining to interest on deposits 
and reserves held by member banks. The continued sus­
pension will also provide the Board with further oppor­
tunity to assess the potential impact of application of 
reserve requirements and interest rate limitations on

funds obtained by member banks through participation 
in “Loan-to-Lender” programs.

The Board recognizes that its decision to defer for an 
indefinite period a final determination regarding the 
deposit status of funds obtained by member banks under 
“Loan-to-Lender” agreements may result in some un­
certainty among member banks presently participating 
in such programs or contemplating participation at a 
future date. Accordingly, in order to avoid any uncer­
tainty with respect to member bank participation in 
“Loan-to-Lender” programs during the time this sus­
pension is in effect, the Board has determined that any 
funds obtained by member banks as the result of “Loan- 
to-Lender” agreements entered into during this suspen­
sion period will continue to be exempt from interest 
rate limitations and reserve requirements, regardless of 
any future decision of the Board to reinstate its deter­
mination of August 6, 1975.

Where “Loan-to-Lender” programs are being offered, 
it is suggested that you inform member banks in your 
district of the Board’s decision to continue, indefinitely, 
the suspension of the effectiveness of its August 6, 1975, 
determination regarding the deposit status of such funds.

Board of Governors of the Federal Reserve System.
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